Ekonomi

İsrail, İHA ve füze saldırılarının ardından İran hedeflerini vurdu

İsrail, uzun süredir devam eden anlaşmazlıklarını önemli ölçüde tırmandırarak bugün İran topraklarına bir saldırı gerçekleştirdi. Bu eylem, İran’ın 13 Nisan’da İsrail topraklarına yönelik eşi benzeri görülmemiş insansız hava aracı ve füze saldırısına doğrudan bir yanıttır. İran’ın saldırısı, İsrail’in 1 Nisan’da Şam’daki İran Büyükelçiliği yerleşkesine düzenlediği ve aralarında iki üst düzey komutanın da bulunduğu yedi Devrim Muhafızı subayının ölümüyle sonuçlanan şüpheli hava saldırısına bir misillemeydi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu daha önce 13 Nisan saldırılarına karşılık verme sözü vermişti. Yaşanan son çatışmalar, iki ülke arasındaki tarihi düşmanlıkta yeni bir aşamaya işaret ederek, çatışmanın gizli doğasından açık askeri eyleme geçişi işaret ediyor. Bu düşmanlık İran İslam Devrimi’nin ideolojik olarak İsrail’e karşı bir rejim kurduğu 1979 yılına kadar uzanıyor.

Çatışma, gizli operasyonlar ve siber savaş da dahil olmak üzere çeşitli angajman biçimlerine sahne olmuştur. Kayda değer olaylar arasında 1983’te Hizbullah’ın Lübnan’daki İsrail güçlerini hedef alan ve İsrail’in geri çekilmesine yol açan intihar saldırıları ile hem İsrail hem de Arjantin’in İran ve Hizbullah’a atfettiği 1992 ve 1994 Buenos Aires bombalamaları yer almaktadır. İran bu saldırıların sorumluluğunu sürekli olarak reddetmiştir.

Gerilim, 2002 yılında İran’ın gizli uranyum zenginleştirme programının ortaya çıkarılması ve ardından İran’ın nükleer emellerine ilişkin uluslararası kaygıların artmasıyla daha da yoğunlaştı. Son yıllarda, İran’ın Natanz nükleer tesisini hedef alan ve ABD-İsrail ortak çalışması olduğuna inanılan 2010 Stuxnet virüsü ve 2012’de İranlı nükleer bilimci Mostafa Ahmadi-Roshan’a düzenlenen ve Tahran’ın İsrail’i suçladığı suikast gibi siber saldırılar yaşandı.

ABD de bölgesel dinamiklerde rol oynamış, eski Başkan Donald Trump 2018’de İran nükleer anlaşmasından çekilmiş ve bu hamle dönemin İsrail Başbakanı Netanyahu tarafından övgüyle karşılanmıştır. 2022 yılında ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Yair Lapid, İran’ın nükleer silah edinmesini engellemek için ortak bir taahhüt imzalayarak ABD ve İsrail arasındaki stratejik ortaklığın altını çizdiler.

İran topraklarına yapılan son saldırı, İsrail ile İran arasında gölgeli çatışmalardan daha açık düşmanlıklara dönüşen çatışmada önemli bir gelişmeyi temsil ediyor. Uluslararası toplum bu son askeri harekatın yansımalarını yakından izlerken, durum gelişmeye devam ediyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

bozuyuk-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu