Bu camlar kendi kendini temizliyor, ısıyı dışarıda tutuyor
Cam, hayatımızın hemen her alanında bizimle olan malzemelerden biri. Odalarımıza güneş ışığının girmesini sağlayan pencerelerden araçlarımıza kadar her alanda camları kullanıyoruz. Ancak camın bazı doğal problemleri bulunuyor ve bilim insanları bu sorunları çözmeye çalışıyor. Cam benzeri yeni bir malzeme, bu sorunların en azından bazılarının çözülmesine yardımcı olabilir.
Bu yeni malzeme Polimer Tabanlı Mikro-fotonik Çok Fonksiyonlu metamateryal veya PMMM olarak adlandırılıyor. Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları tarafından oluşturulan bu yeni malzeme Nature Communications’da yayınlanan yeni bir çalışmada yer aldı.
Isıyı dışarıda tutabiliyor
Bu yeni cam benzeri malzeme, standart cama göre daha şeffaf olmasının yanı sıra ısıyı dışarıda tutma konusunda da daha iyi olmasıyla dikkat çekiyor. Sadece bu özelliği bile, çalışma ve yaşam için aydınlık ancak parlamayan ve mahremiyet korumalı iç mekanlara imkan yaratabilir.
PMMM’nin sunduğu belki de en önemli özelliği, ışınımsal soğutma adı verilen bir olguyu kullanarak ısıyı doğrudan alana dağıtma yeteneği. Bu özellik, Dünya’nın atmosferinin kızılötesi dalga boylarına karşı şeffaf olmasından faydalanıyor ve doğrudan boş alanı bir tür evrensel soğutucu olarak kullanıyor.
Kendi kendini temizliyor
Araştırmacılar, yeni cam benzeri malzemenin testler sırasında odayı ortam havasından altı derece daha soğuk tuttuğunu söylüyor. Ayrıca, yüzeye çarpabilecek su damlacıklarının altında bir hava tabakasının tutulmasına yardımcı olan küçük piramitlerle dolu yüzeyi sayesinde kendi kendini temizliyor da. Bu, damlacıkların hemen yuvarlanmasına ve her türlü kir veya tozu beraberinde götürmesini sağlıyor.