Yaşam

Bilime Göre Hangi Politikacılar Karizmatik Liderdir? – Webtekno

Karizmatik başkan denilince herkesin kafasında farklı kişiler canlanabiliyor. kimsenin aklına dini liderleraklına kim geliyor devlet başkanları gelebilir. Aslında karizmatik sınıfta başkanları bu duruma dahil eden bazı ortak özellikler var. En bilineni milyonları kendilerine bağlayabilmeleridir.

Bunlara geçmeden önce bir tarih seyahatihadi yapalım

Karizmatik liderlik kavramını ilk kullananlardan biri Max Weber’dir.

Sosyolog Max Weber; liderler geleneksel, karizmatikVe yasal/rasyonel üçe bölündü. Her birinin kendine has özelliklerini tanımlayan Weber, karizmatik başkanların genellikle toplumun kargaşa ve kriz zamanlarında ortaya çıktığını ve halkın onlara karşı konulmaz bir hayranlıkla bağlandığını belirtiyor. Diğer özellikleri şu şekilde tanımlar:

İnsanlar ona sosyal statüsünden ya da uzmanlık bilgisinden dolayı sosyete demiyor. telaffuzlarını etkilediği için çünkü bağlantılı. Halk, liderin başkana olduğu kadar halka da sadık olduğunu düşünür. Weber ayrıca bu başkanların kendi misyonlarını halkın inançlarıyla birleştirdiklerini belirtmektedir.

Karizmatik başkanların birkaç ortak özelliği vardır.

Güzel hitabetiyle halka gelecekten bahsetti. iyi umutlar verirler. Kendilerine olan inançları yüksektir, ikna yeteneği olanbaşkalarını etkileyebilir ve kitleleri kalpleriyle büyüleyebilirler.

Gerçekten sahip oldukları özellikler değerli değildir, insanlarının bazı özellikleri vardır. üstün özellikler sahip olduklarına sizi inandırırlar. İnsanların ihtiyaçlarını tanır ve onlara karşı duyarlı davranırlar. Halkla sade ve anlaşılır bir dille iletişim kurun ve onlardan biri olun. “fildişi kulelerden”Gelmeyeceklerini hissediyorlar.

Karizmasıyla tanınan Hitler, karizmasını nasıl kazandı?

weber; Bunu da Birinci Dünya Savaşı’ndan çekilen Almanya’da halkın ödediği ağır vergiler ve kısıtlamalar nedeniyle halkın içinde bulunduğu sefalete bağlıyor. Böylece insanlar onları bu sefaletten kurtaracak. bir kurtarıcı/kahraman arıyordu. Hitler de onlara bunu vaat etti.

kendi misyonu ile saf Alman ırkını yaratmak için Halkın iradesi olan ekonomi ve güçle birleştirdi. Elbette etkili bir şekilde kullandığı propaganda araçlarının da rolü var.

Şimdi Türkiye’de en çok oyu alan üç parti liderinin karizmasına bakalım.

Eyalet Bahçesi:Araştırmacılar, 1997’den beri Milliyetçi Hareket Partisi’nin parti genel başkanı olan Bahçeli’nin partiyi ön plana koyduğunu, belagatinden yoksun olduğunu ve nadiren gülümsediğini tespit etti. karizmatik liderlik eksikliğidüşünüyor.

Recep Tayyip Erdoğan: Araştırmacılara göre 2002 seçimlerinde ekonomik sıkıntılarla boğuşan halk; Genç, kararlı bir lider ararken karşısında Erdoğan’ı bulur. O seçimlerde halkın hasret ve öfkesine seslenir ve kendisini “Halkın Adamı” olarak sevdirir. Güçlü söylemi, tavırları ve eylemleriyle insanlara istediğini vermiş ve onlarla, araştırmacıların kendisiyle bütünleşmiştir. karizmatik lideri görmekneden olmuştur.

Kemal Kılıçdaroğlu:Araştırmacılar,  Cumhuriyet Halk Partisi genel başkanı olan Kılıçdaroğlu, parti kimliğini ve Atatürk olgusunu ön plana çıkardığı için geri plandadır ve karizmatik liderliğe ulaşamadıdüşünüyor.

Yakın geçmişten birçok karizmatik başkan örneği var.

Araştırmacılar, insanları okuve halkın ihtiyaçları ile bütünleşmiş cumhurbaşkanlarının son dönem karizmatik başkanlar sınıfına girebileceğini düşünüyor:

Mustafa Kemal Atatürk, Martin Luther King Jr., Gandhi, Winston Churchill, Napolyon Bonapart, Adolf Hitler, Charles De Gaulle, Vladimir Lenin, Josef Stalin, Nelson Mandela, Saddam Hüseyin, Muammer Kaddafi, Fidel Castro, Volodymyr Zelensky, Jamal Abdul Nasser, Yaser Arafat, Nursultan Nazarbayev…

Kaynaklar:Psychology Today, Amerikan Psikoloji Derneği, Ulusal Tez Merkezi-YÖK Tezi, Yardımcı Profesör, Politik Psikoloji Dergisi, Academia, International Journal of Academic Value Studies, DergiPark

haberfatsa.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu